Kuvapäiväkirja: Tokio Marunouchi

Tokion metropolialue on maailman suurin urbaani keskittymä, jossa asuu jopa 38 miljoonaa ihmistä. Se on paitsi Japanin, myös yksi maailman merkittävimmistä talouden, kulttuurin ja politiikan keskuksista. Etäisyydet ovat hengästyttäviä ja Tokiossa voit helposti viettää päivän vain yhteen ainoaan kaupunginosaan tutustuen.

Vietimme päivän Tokiossa Marunouchin alueella, joka tunnetaan paitsi Tokion liike-elämän keskuksena, myös keisarin asuinpaikkana. Modernit toimistorakennukset kohoavat 6-kaistaisten ajoväylien ympäröiminä kohti taivasta. Huolellisesti parturoidut puistot ja vehreä jokivarsi tekevät alueesta kauniin ja viihtyisän.

Tokion rautatieaseman vanha osa on yksi kaupungin harvoista historiallisista rakennuksista, vuodelta 1914. Tokio on jälleenrakennettu 1900-luvulla kahteen kertaan, ensin maanjäristyksen jäljiltä 1923 ja sitten toisen maailmansodan pommitusten jäljiltä, joten arkkitehtuuri on lähes kaikilta osin uutta ja modernia. Geneeristen tornitalojen lomassa voi kuitenkin aistia aavistuksen japanilaisuutta, sen erityistä historiaa, kieltä ja kulttuuria. Vierailumme ajoittui keisarin kruunajaispäivälle marraskuussa, joten paikka vilisi perinteisiin asuihin pukeutunutta juhlakansaa.

Eräs silmiin pistävä asia täällä on puhtaus, mikä on oleellinen osa japanilaisuutta. Kadut ovat kuin mopilla pestyjä. Kuitenkaan roskiksia ei meinaa löytyä mistään vaan mahdolliset roskat on kannettava mukanaan. Katukuvassa näkee monien ihmisten käyttävän kasvosuojia. Joku voisi jopa väittää, että nämä saasteilta ja infektioilta suojaavat maskit ovat kuin modernin yhteiskunnan burka. Puhtaus tai ainakin sen innokas tavoittelu ulottuu kaduilta myös sisätiloihin, joissa käsidesiä ja puhdistusliinoja on yllin kyllin saatavilla, aina wc-tiloihin saakka, jotka tarjoavat aivan ainutlaatuisen käyttökokemuksen ja yksityisyyden taivaan ihmisen pakollisia biologisia toimintoja varten.

Toinen huomion kiinnittävä asia, monista maailman metropoleista poiketen, on se että täällä ihmiset nauttivat hiljaisuudesta. Esimerkiksi bussissa matkustaessa paikalliset ihmiset eivät arvosta äänekästä keskustelua vaan käyttävät ajan mieluummin rentoutumiseen tai vaikkapa nokosiin. Tässä pitkien välimatkojen metropolissa voi vain kuvitella, että aikaa tulee vietettyä eri kulkuvälineissä melko paljon, joten oman tilan ja rauhan vaaliminen on merkityksellistä. Tosin tämä ei hirveästi eroa joukkoliikennekokemuksesta Helsingissä, sillä me suomalaisetkin pidämme hiljaisuudesta ja omasta rauhasta.

Ostokset, kuluttaminen ja kaupallisuus ovat läsnä lähes jokaisessa kadunkulmassa. Läheiset Ginzan ja Nihombashin alueet ovat erityisen tunnettuja himoshoppailijan paratiiseina (siellä sijaitsee kuuluisia tavarataloja kuten Mitsukoshi ja Ginza Six). Me pidimme kuitenkin kukkaronnyörit tiukalla ja keskityimme nauttimaan elämyksistä, ihmisvilinästä, arkkitehtuurista ja kaupunkiviboista.

Photo diary: Tokyo Marunouchi

Greater Tokyo is the largest metropolitan area in the world, with around 38 million inhabitants. It is a vast urban area, where you can easily spend an entire day just exploring one single part of town. We spent a day at the Marounouchi district, known not only as Tokyo’s financial district but also as the Emperor’s home.

Some of the things you can’t help but notice here are the cleanliness (literally everywhere, from the streets to the restrooms), the natural and calming silence that is genuinely appreciated by the locals, as well as the nonstop commercial vibes that can barely be escaped on the streets.

Edellinen
Edellinen

Kuvapäiväkirja: Tokio Shibuya & Shinjuku

Seuraava
Seuraava

Kuvapäiväkirja: Naritan temppelit