Valon vaikutus kodin sävyihin

Ihana valo

Eräs asia mitä olen viime aikoina havainnoinut kotona on valon vaikutus kodin sävyihin. Kuinka ollakaan, juuri pitkän talven ja pimeän kauden jälkeen lisääntyvään valoon tulee keväällä kiinnitettyä huomiota ihan eri tavalla.

Valon eri sävyt

Aamun viileässä valossa vaikkapa seinien sävyt näyttävät ihan erilaisilta kuin iltapäivällä tai illansuussa. Puhumattakaan valon ja varjon leikistä, joka aurinkoisina päivinä valtaa lähes kaikki kodin pinnat. Myös vuodenajan vaikutus näkyy eri värisinä heijastuksina. Aika hauska ajatus, että luonnonvalon voimasta seinät vaihtavat sävyä pari-kolme kertaa päivässä. Eipähän tarvitse tarttua maalipensseliin saadaakseen vaihtelua, vaan luonto hoitaa sen ihan itsestään. Oletko huomannut teillä saman?

Luonnonvalo vs. valaisimet

Nämä edelliset havainnot ja tämän postauksen kuvat liittyvät luonnonvaloon ja sen sävyeroihin, mutta sisustussuunnittelijan opinnoissa on myös ihan vastikään painotettu valaistuksen merkitystä tilasuunnittelussa. Hyvin suunniteltu valaistus voi pelastaa muutoin keskinkertaisenkin tilan, ja vastaavasti huonosti suunniteltu valaistus voi latistaa tilan jossa muutoin on kaikki kohdallaan. Tämä on kuulemma asia, johon aivan liian vähän kiinnitetään huomiota meillä Suomessa sekä uudisrakentamisessa että remontoinnissa.

Mitä tekisimme nyt toisin valaistuksen suhteen?

Nyt kun tietoa on enemmän ja myös tarjonta sekä tuotevalikoima kehittynyt, ja toki asumiskokemuksen myötä ehkä mielihalut on tietyiltä osin muuttuneet tai kehittyneet, pysähdyttiin miettimään että tekisimmekö jotain nyt toisin valaistuksen suhteen? Kyllä, pari juttua tulee mieleen.

  • meillä valtaosa valaisimista toimii himmennyskatkaisimilla, ja näin valitsisimme uudelleenkin, mutta niiden kirkkausasetuksiin olisi voinut kiinnittää enemmän huomiota, jotta ne olisivat juuri omaan tarpeeseen ja mieltymykseen sopivia. Onneksi näitä voi edelleen säätää.

  • kylpyhuoneissa meillä on erilaisia valaisintyyppejä (alasvalot katossa ja led-nauhaa peilin takana ja/tai päätyseinässä katon rajassa, lisäksi saunassa oma valaistus), joiden avulla voi säätää tunnelmaa. Tämä on ollut kiva juttu arjessa, mutta ehkä oma mieltymys valon suhteen on kehittynyt siihen suuntaan, että olisi kiva jos kylpytiloissa olisi myös valittavissa aivan todella himmeä valo, jota voisi hyödyntää mm. yövalona taikka tunnelmointiin. Törmäsin tämän tyyppiseen toteutukseen eräässä hotellissa ja sen luoma efekti oli mieleenpainuva.

  • epäsuoraa valoa tuottaville led-nauhoille tulee tietyissä tilanteissa huomioida syvennys alakaton ja seinärakenteen rajaan. Myös kalusteisiin asennettavat led-nauhat näyttävät siistimmiltä, mikäli niille on suunniteltu oma pieni syvennys kalusteeseen. Tätä emme kaikissa kohdissa osanneet huomioida, joten edessä on ainakin yhden peitelistan hankinta.

  • nyt yleistymässä olevat “tunable white” toiminnoilla varustetut valaisimet olisivat nyt tosi mieleiset. Eli valaisimet, joissa voit muuttaa valon lämpötilaa viileästä lämpimään valkoiseen vuorokauden ajan ja sen hetkisen tilan käyttötarkoituksen mukaan. Kiehtovaa on myös valon eri värilämpötilojen tuominen yhteen tilaan.

  • energiansäästön ja käyttömukavuuden kannalta olisi myös voinut miettiä läsnäoloantureita.

Edellinen
Edellinen

Käsintehtyä keramiikkaa

Seuraava
Seuraava

Unelmakoteja Ranta-Tampellassa