Takkatulen äärellä

Takkatulella on rentouttava vaikutus ihmiseen

Talotekniikan ja lämmitysmuotojen kehittymisen myötä tulisija ei ole enää välttämätön osa ihmisen asumusta. Mutta täytyy todeta, että tammikuun pakkasten paukkuessa ulkona ollaan useampana päivänä (ja iltana!) istuttu takan äärellä olohuoneessa koko perheen kesken ja nautittu sen tuottamista aistielämyksistä. Miten rentouttavaa ja ihanaa onkaan nauttia takkatulen loimotuksesta.

Takkatulella vaikuttaa olevan lähes maaginen kyky auttaa ihmisiä rentoutumaan ja tuntemaan yhteyttä muihin ihmisiin. Tästä on tehty tutkimuksiakin, ehkä kuuluisin niistä on antropologi Christopher Lynnin tutkimus, jossa ihmiset katsoivat videolta takkatulta, osa äänitehosteiden kera ja osa ilman. Tutkimustulosten mukaan takkatuli ei pelkästään auttanut laskemaan verenpainetta vaan myös paransi ihmisten kykyä keskittyä nykyhetkeen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. (Coulthard 2020: 41)

Takkatuli, samoin kuin kynttilänliekki, luovuttaa rauhoittavaa oranssia ja punaista valoa, joka auttaa kehoamme rentoutumaan ja valmistautumaan levolle. Historian näkökulmasta tulisijat ovatkin olleet tärkeä osa ihmisten sosiaalisia tiloja aina siitä saakka kun ihminen oppi tekemään tulen satoja tuhansia vuosia sitten. Tuleen tuijottamisella on näin ollen vuosituhantiset perinteet ja sillä voi olla jopa meditatiivinen vaikutus. Ehkä se jollain lailla on sisäänrakennettuna meidän systeemiin. (Coulthard 2020: 92)

Jos omasta kodista puuttuu takka, niin aina voi nauttia kynttilöistä taikka tehdä vaikkapa retken luontoon ja sytyttää siellä nuotion. Mikään ei voita patikoinnin yhteydessä nuotiolla paistettuja makkaroita!

Kiertoilmatakka vs. varaava takka

Meillä on kotona kiertoilmatakka, ja myönnettäköön, että kesäkuukausina se on hyvin vähäisellä käytöllä. Olen välillä jopa tuumannut, että se on enemmänkin koriste kuin lämmitysmuoto, mutta näinhän asia ei todellisuudessa ole. Näin sydäntalvella takan lämpövaikutuksen kyllä huomaa nopeasti, sillä kiertoilmatakka alkaa luovuttaa lämpöä heti kun sen on sytyttänyt. Varaava takka puolestaan luovuttaa lämpöä hitaammin ja pitkäkestoisemmin. Kiertoilmatakka kierrättää ilmaa, eli imee viileää ilmaa joko sisältä tai ulkoa (riippuen takan toteutustavasta), ja puhaltaa ilman lämpimänä huoneeseen. Varaava takka puolestaan varaa lämmön omaan massaansa, josta se siirtyy takan pinnan kautta sisäilmaan.

Mikäli joskus vielä rakentaisimme kakkoskodin tai mökin, niin sinne valitsisin luultavasti varaavan takan, mutta tähän taloon ja meidän käyttötottumukset huomioiden kiertoilmatakka on ollut ihan oikea valinta. Takka kuin takka, mutta edellä mainitut rentoutus- ja hyvinvointivaikutukset huomioiden en jättäisi uudiskohteeseen laittamatta jonkinlaista tulisijaa tai ainakin varausta sille. Myös sisustussuunnittelijan näkökulmasta on hyvä, jos oleskelutilassa on jonkinlainen rakenteellinen kiintopiste, johon huomio kiinnittyy ja jonka ympärille on luontevaa koota istuinryhmä.

Laitankin tässä kirjoittaessa vielä yhden pesällisen palamaan, ja toivottelen nautinnollisia hetkiä takan äärellä!

-Elisa

Edellinen
Edellinen

Pikavisiitti Osakaan

Seuraava
Seuraava

Sometauko ja läsnäolo