Näin huollat terassikalusteet: Vinkkejä terassikalusteiden vuosihuoltoon

näin huollat terassikalusteet

Vinkit terassikalusteiden vuosihuoltoon

Terassikalusteet ovat keskeinen osa kodin ulkotilojen sisustusta ja viihtyisyyttä. Ulkokalusteet kuitenkin altistuvat sääolosuhteiden vaihteluille ja kulumiselle, joten oikeaoppinen huolto pitää ne kauniina ja käyttökelpoisina pitkään. Itse olen ollut tämän suhteen liian laiska, mutta nykyisin pyrin tekemään huollon vähintään kerran vuodessa. Valtaosassa meidän terassikalusteista on metallinen runko, joten ne ovat pitkälti huoltovapaita. Niissä on kuitenkin puisia osia ja lisäksi meillä on tiikkisiä terassituoleja, jotka vaativat öljyämistä. Tässä vinkkejä terassikalusteiden vuosihuoltoon:

Puhdista terassikalusteet säännöllisesti

Puhdistus on avain terassikalusteiden pitkäikäisyyteen. Pyyhi kalusteet puhtaalla liinalla tai pehmeällä sienellä poistaaksesi pölyn, lian ja muut roskat. Käytä tarvittaessa mietoa pesuainetta tai vaikka luonnonsaippua ja lämmintä vettä, mutta vältä voimakkaita puhdistusaineita tai painepesuria, jotka voivat vahingoittaa materiaaleja. Lika kutsuu hometta luokseen, joten lempeä puhdistus on tärkeää, jos haluat ulkokalusteiden kestävän hyvinä pitkään. Puhdistus kannattaa tehdä vähintään kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Jos kalusteet ovat kesän taivasalla, kannattaa niitä puhdistaa useammin ja pyyhkiä kesän mittaan kertyvä siitepöly ja muu lika säännöllisesti pois.

Öljyä puukalusteet

Jos terassikalusteisiin kuuluu puuosia, ne kannattaa öljytä säännöllisesti puunsuojakäsittelyaineella. Jos olet kuitenkin juuri puhdistanut kalusteet, niin anna niiden ensin kuivua pari päivää, ennen kuin aloitat öljyämisen. Öljy imeytyy paremmin kuivaan puuhun, sen sijaan jos puu on kostea niin öljy ei pääse imeytymään vaan muodostaa kalvon materiaalin pintaan. Mikäli kalusteiden pinta on kärsinyt, niitä kannattaa ensin hioa kevyesti erittäin hienolla hiekkapaperilla. Puunsuojakäsittely auttaa säilyttämään puun kauniin ulkonäön ja suojaa sitä kosteudelta, homeelta ja halkeilulta. Tärkeää on kuitenkin valita puuöljy oikein. Puhdasta pellavaöljyä ei kannata käyttää pihakalusteiden suojaamiseen Suomen sääoloissa, koska se voi jopa lisätä niiden altistumista homeelle. Kannattaa siis valita tuote, jossa on mukana homehtumisen estäviä lisäaineita. Öljyäminen kannattaa tehdä pilvisenä päivänä, koska auringonpaahteessa öljyn sideaineet haihtuvat liian nopeasti.

näin huollat pihakalusteet

Tarkista ja kiristä ruuvit

Tarkista terassikalusteiden ruuvit ja liitokset säännöllisesti ja kiristä ne tarvittaessa. Ulkona olevat kalusteet voivat altistua kosteudelle ja lämpötilanvaihteluille, mikä saattaa aiheuttaa ruuvien löystymistä ja kalusteiden epävakautta. Varmista, että kaikki ruuvit ovat kunnolla paikoillaan pitääksesi kalusteet turvallisina ja tukevina.

Vaihda pihakalusteiden kuluneet osat

Jos huomaat terassikalusteissa kuluneita tai vaurioituneita osia, kuten rikkoutuneita istuinpehmusteita tai hapertuneita köysiä, vaihda ne mahdollisimman pian. Pienet korjaukset ja varaosien vaihdot auttavat pidentämään kalusteiden käyttöikää ja pitämään ne turvallisina ja mukavina käyttää.

Huolla metalliosat

Jos terassikalusteisiin kuuluu metalliosia, kuten teräksisiä tai alumiinisia kehyksiä, puhdista ne säännöllisesti ja käytä tarvittaessa metallille tarkoitettuja suoja-aineita. Näin pidät metalliosat kiiltävinä ja suojattuina korroosiolta ja ruosteelta. 

Suojaa säältä

Terassikalusteet kannattaa mahdollisuuksien mukaan säilyttää talven yli suojassa säältä, kuten sateelta, lumelta ja auringon UV-säteiltä. Jos et pysty siirtämään kalusteita taivasalta varastoon, voit käyttää peitteitä tai säilytyslaatikoita suojaamaan kalusteita kosteudelta ja likaantumiselta. Kesälläkin, kun terassikalusteet eivät ole käytössä, kannattaa käyttää niille sopivia suojakankaita, jotka auttavat suojaamaan niitä haalistumiselta ja likaantumiselta. Hengittävät ja vedenpitävät suojapeitteet pitävät kalusteet kuivina ja puhtaina. Mikäli mahdollista, varastoi kalusteet sisätiloissa talven ajaksi. Lasitettu terassi on oiva paikka säilyttää terassikalusteita ympäri vuoden.

helppohoitoiset ulkokalusteet

Materiaalikohtaiset huoltovinkit pihakalusteille tiivistettynä

  • Metalli, kuten ruostumaton teräs ja alumiini: Pese huolellisesti kostealla, pehmeällä liinalla ja miedolla puhdistusaineella. Huuhtele hyvin ja anna kuivua. Käytössä kannattaa varoa kolhiintumista, koska maalatun pinnan vaurioituminen altistaa ruostelle. Jos vaurioita kuitenkin tulee, niin ne kannattaa paikata ja ruostumiseen kannattaa kokeilla metallin puhdistusainetta.

  • Puu, kuten tiikki, akasia, eukalyptus, bambu: Puhdista pehmeällä liinalla ja miedolla pesuaineella. Eri puulajit ovat ominaisuuksiltaan erilaisia ja osa vaatii öljyämistä useammin kuin toiset. Esimerkiksi tiikki on luontaisesti öljyinen puulaji ja on säänkestävä ilman öljyämistäkin. Ilman öljyämistä tiikki harmaantuu ajan myötä, kun taas säännöllisen öljyämiskäsittelyn kanssa se säilyttää ruskean värin. Öljyämisessä tulee noudattaa valmistajan ohjeita, sillä eri puulajien huoltorutiineisa on eroja. Ennen öljyämistä puhdista, anna kuivua, hio kevyesti hienolla hiekkapaperilla, öljyä ja pyyhi mahdollinen ylimääräinen öljy pois.

  • Betoni: Pyyhi kostealla, pehmeällä liinalla ja käytä mietoa pesuainetta. Keväisin kannattaa käsitellä betonikalusteet parafiinivahalla.

  • Polyrottinki ja muovi: Puhdista kostealla, pehmeällä liinalla ja miedolla pesuaineella.

  • Päivävarjot: anna kuivua kokonaan ennen kuin suljet varjon.

Oletko jo tehnyt terassikalusteiden huollon?

-Elisa

terassikalusteryhmä sateessa järven rannalla
pihakalusteiden huoltovinkit
punaiset design ulkokalusteet terassilla
Edellinen
Edellinen

Kuinka pitää huolta omasta hyvinvoinnista arjessa?

Seuraava
Seuraava

Terassien sisustustrendejä