Kuinka luoda tasapainoinen sisustus?

Kuinka luoda tasapainoinen sisustus omaan kotiin?

Millainen on tasapainoinen sisustus? Sitä voi olla vaikea pukea sanoiksi, mutta sen aistii heti kun astuu tilaan. Se on sitä, kun kaikki tuntuu olevan kohdallaan ja tilan tunnelma herättää myönteisiä, levollisia ajatuksia. Se on sitä, kun astut tilaan ja se on niin kutsuva, ettet millään malttaisi lähteä sieltä pois. Täytyy muistaa, että kauneus on aina katsojan silmässä ja sisustustyylejä on paljon erilaisia, mutta silloin kun tilan rakenteet ja sisustuselementit ovat tasapainossa keskenään, ei sillä oikeastaan ole merkitystä mitä tyylisuuntaa edustat, vaan sisustusmausta riippumatta tasapainoisesti sisustettu tila voi hengästyttää kauneudellaan.

Sisustus on tasapainossa silloin, kun eri sisustuselementit ovat harmoniassa keskenään ja luovat yhtenäisen, visuaalisesti miellyttävän tilan. Jaan tässä alla sisustussuunnittelijan näkökulmasta muutamia vinkkejä, jotka auttavat saavuttamaan oman kotisi sisustuksessa lempeän tasapainon. Osa vinkeistä liittyy ainakin osittain tilan rakenteisiin. Jos siis rakennat itsellesi uutta kotia tai teet remonttia, näitä asioita kannattaa arvioida jo suunnitteluvaiheessa. Siksi kannustankin konsultoimaan sisustussuunnittelijaa jo projektin alkuvaiheessa.

  • Käyttötarkoitus ja tyyli: Ihan ensin kannattaa määritellä tilan käyttötarkoitus, sillä se ohjaa kaikkia muita sisustusvalintoja. Ennen kalusteiden tuomista tilaan, kannattaa myös luoda yhtenäinen suunnitteluteema ja valita oman maun mukainen sisustustyyli. Tyylejä on hyvin paljon erilaisia, esimerkiksi moderni, klassinen, teollinen, boheemi, merellinen, rustiikkinen, art deco, minimalistinen, japandi jne. Tyylisuunnan valittuasi kannattaa noudattaa sitä johdonmukaisesti, sillä yhdenmukainen tyyli edistää tilan tasapainoista yleisilmettä. Jos haluat yhdistää eri tyylejä, tee se harkiten. Varmista, että kunkin tyylin elementit täydentävät toisiaan eivätkä ole ristiriidassa keskenään.

  • Valaistus: Tasapainoisen valaistuksen saavuttamiseksi on ajateltava valaistussuunnitelman ohella myös talon ilmansuuntia ja rakenteita, ja niiden vaikutusta valoon ja varjoon. Tasapainoinen valaistus  on sitä, että luonnonvalo on runsasta ja sen lisäksi on riittävä määrä kiinteitä valaisimia luomaan valoa tilan eri osiin myös pimeinä talvi-iltoina. Tämän ohella valoa voi kerrostaa, jotta jokaiseen tilan käyttötarkoitukseen löytyy oikeanlainen valo ja tunnelma. Valaistus on jo itsessään hyvin monisyinen teema sisustussuunnittelussa, olen kirjoittanut siitä erillisiä postauksia jo aiemmin ja kirjoitan varmasti vielä lisää myöhemmin. Tässä siis vain pintaraapaisu.

  • Kiintopiste: Sisustuksellinen kiintopiste voi olla vaikkapa takka, taideteos tai jokin erityinen kaluste. Yhtä hyvin se voi olla erikoinen kattorakenne tai suuri maisemaikkuna, eli jokin tilan arkkitehtuuriin liittyvä ominaisuus. Kun olet määrittänyt oman tilasi kiintopisteen, voit rakentaa sisustuksen sen ympärille tai sitä korostamaan.

  • Mittasuhteet ja visuaalinen paino: Varmista, että huonekalut ja sisustusesineet ovat oikein mitoitettuja huoneeseen eivätkä blokkaa kulkureittejä. Eri kokoisten ja eri korkuisten esineiden sekoitus edistää tasapainoista ilmettä. Järjestä huonekalut ja sisustus siten, että visuaalinen paino jakaantuu tasaisesti koko tilaan. Vältä painavien tai visuaalisesti hallitsevien esineiden yhdistämistä yhdelle alueelle ja toisen alueen jättämistä lähes tyhjäksi. Luo visuaalisen virtauksen tunne järjestämällä huonekalut tavalla, joka ohjaa katseen luonnollisesti tilan läpi.

  • Symmetria vs. epäsymmetria: Tasapaino voidaan saavuttaa yhtä hyvin symmetrialla tai epäsymmetrialla. Symmetriassa elementit peilataan keskiakselin molemmille puolille. Esimerkiksi kaksi samanlaista pikkupöytää ja valaisinta molemmilla puolilla sohvaa tai sänkyä. Vaihtoehtoisesti epäsymmetria voi luoda tasapainon erilaisten objektien kautta, joilla on sama visuaalinen paino. Esimerkiksi toisella puolella sohvaa pienesineiden rykelmä sivupöydän päällä ja toisella puolella yksi isompi esine, vaikkapa jalkalamppu.

  • Värit, kuviot, tekstuurit ja peilit: Tasapainoinen väripaletti syntyy siitä, kun hyödynnetään väriympyrää ja valitaan tilaan selkeästi joko vastavärejä luomaan kontrastia tai toisiaan täydentäviä värejä luomaan harmoniaa. Värivalintoja tehdessä kannattaa miettiä, millaisen tunteen haluat synnyttää itsessäsi ja muissa tilaan astuessa. Värivalintoihin vaikuttaa yleensä myös valittu sisustustyyli. Jos käytät kuvioita, tasapainota kiireisiä kuvioita yksinkertaisempien kuosien kanssa. Liian paljon erilaisia kuvioita voi johtaa visuaaliseen ylikuormitukseen. Tekstuurien osalta kannustan olemaan rohkea. Tilaan voi tuoda erilaisia tekstuureja niin kiinteissä materiaaleissa (seinä-, lattia- ja katto) kuin myös tekstiileissä, huonekaluissa ja sisustusesineissä. Tämä lisää tilaan syvyyttä ja mielenkiintoa, luoden samalla tasapainoisen visuaalisen kokemuksen. Voit käyttää myös peilejä heijastamaan valoa ja luomaan avaruuden tunnetta tilaan. Peilit voivat myös tasapainottaa muita visuaalisia elementtejä huoneessa.

Tärkeintä oman kodin sisustamisessa on tietenkin pitää hauskaa. Sisustaminen on luova prosessi, jolle on hyvä antaa aikaa. Oma tyyli löytyy yleensä vähitellen ja kokeilujen kautta, lisäksi se voi vuosien varrella myös muuttaa muotoaan. Kannustan luottamaan omaan vaistoon. Luuletko, että näistä vinkeistä on apua seuraavaan sisustusprojektiisi?

Lopuksi vielä yksi vinkki, joka on hyvin arkinen ja itsestäänselvä, mutta sanonpa nyt kuitenkin vaikka se saattaakin herättää tunteita eri elämäntyylien kunnioittamisesta tms. Tämä on se asia, joka tapahtuu vasta kauan sen jälkeen kun sisustussuunnittelija on poistunut paikalta, ja joka kuitenkin vaikuttaa merkittävästi kotona viihtymiseen ja siihen, millainen tunne sinut valtaa kun astut omaan tilaasi. Elikkäs, muista siisteys ja koeta pitää paikat vapaana turhista tavaroista, joilla ei ole joko tilan toiminnallisuuteen tai estetiikkaan liittyvää funktiota. Haluan vielä korostaa, että kodit ovat ennen kaikkea elämistä varten ja tiedän itsekin mitä se voi tarkoittaa esimerkiksi taaperon kanssa… Mutta tiedän myös, että hienostikin suunniteltu tila voi herättää ihmisessä lähinnä kielteisiä tunteita, jos se on likainen ja sotkuinen. Jos oma tilasi siis jostain syystä ahdistaa, mieti ensin siisteyttä ja tavaroiden karsimista, sen jälkeen voit halutessasi lähteä purkamaan tilannetta yo. vinkkien avulla. Toisin sanoin, se mihin haluaisin kaikkia kannustaa samalla kun luodaan itsellemme kauniita koteja, on vastuulliseen kuluttamiseen ja siisteyden hyvinvointivaikutusten oivaltamiseen. :)

-Elisa

Edellinen
Edellinen

48h Chicagossa

Seuraava
Seuraava

Pikavisiitti Osakaan