Kohti onnellista elämää: uskomukset

Kielteiset uskomukset rajoittavat elämää

Ihana @mari.karppanen kirjoitti vastikään Instagramissa, kuinka tavoitteellisen treenaamisen aloittaminen puolimarathonia varten on lisännyt hänen henkistä ja fyysistä hyvinvointiaan. Hän oli aina uskonut ettei pystyisi osallistumaan juoksukilpailuun ja ettei sellainen olisi häntä varten. On jännää huomata miten omat uskomukset usein rajoittavat elämää, vaikka ne toisinaan osoittautuvat ihan vääriksi jälkeenpäin ajateltuna kun niitä vähän ravistelee.

Minullakin oli aiemmin sellainen uskomus, etten ole yhtään luova. Olen kuitenkin lapsesta asti nauttinut kirjoittamisesta ja vähitellen nuorena aikuisena huomasin olevani kiinnostunut myös estetiikasta, sisustamisesta, mutta silti tämä uskomus on rajoittanut valintojani ja kehitystäni aina 4-kymppiseksi asti. Kun viimein muutama vuosi sitten innostuin hakeutumaan sisustussuunnittelijan koulutukseen, pärjäsin siellä hyvin. Koulutuksen myötä visuaaliset kyvykkyyteni kehittyivät ja sain lisää itseluottamusta. Välillä tekee hyvää kyseenalaistaa omia uskomuksia ja uskaltaa astua oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Voit löytää aivan uusia puolia itsestäsi, uuden harrastuksen tai vaikkapa uuden urapolun.

Itsensä toteuttamista ja oman täyden potentiaalinsa löytämistä rajoittavat uskomukset voivat myös olla onnellisuuden tiellä. Olemme ihmisinä kokonaisia ja siten kaikki henkisen, fyysisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin esteet ja rajoitteet vaikuttavat meidän olemiseen ja siihen kuinka terveiksi ja onnellisiksi kulloinkin tunnemme itsemme. Jos itsetuntemus on vajaata niin myös onnellisuus on jollain lailla vajaata. Monesti kielteiset uskomukset omaan itseen ja elämään kehittyvät jo lapsuudessa ja usein ympärillä olevat ihmiset vaikuttavat niiden syntymiseen. Jos vaikkapa joku lähelläsi oleva ihminen jatkuvasti sanoo sinulle, ettet pysty tähän tai tuohon eikä sinusta ole siihen, alat vähitellen itsekin uskomaan tämän kielteisen puheen ja opit tyytymään vähempään. Usein se kielteinen puhe kumpuaa kuitenkin ihan omasta itsestä, ja sekin on hyvä oppia tunnistamaan. Erilaiset käännekohdat elämässä voivat aiheuttavat sen, että ryhdymme kyseenalaistamaan omia uskomuksia ja valintoja. Ne ovat tilanteita, jotka monesti käynnistävät ihmisessä isomman muutosprosessin, jossa useampia elämän osa-alueita hahmotetaan uudelleen.

Kuinka päästä eroon kielteisistä uskomuksista?

Lempeä ja myönteinen puhe itselle on yksi oleellinen osa ihmisen onnellisuutta ja auttaa luopumaan kielteisistä uskomuksista. Mutta miten oppia olemaan lempeä itselleen? Voin kertoa että ainakin itselläni on ollut tämän asian kanssa haasteita. Uskoin pitkään olevani arvokas vain jos jatkuvasti suoritan ja pärjään, joten en halunnut antaa itselleni lupaa pysähtyä. Painoin pitkää päivää ja grindasin kuin pieni eläin, kunnes olin aivan näännyksissä. Toki näin jälkeenpäin ajateltuna kiitän itseäni myös niistä vuosista, sillä ne ovat tuoneet minut sinne missä olen nyt. Positiivinen muutos omalla kohdallani alkoi suunnilleen silloin kun muutimme nykyiseen kotiin noin viisi vuotta sitten. Covid-pandemia oli siinä mielessä minulle tavallaan kuin lottovoitto, sillä se pakotti pysähtymään. Nyt näen, ettei itseni kehittämisen prosessi tule koskaan valmiiksi vaan jatkuu läpi elämän. Huomaan, että myönteistä kehitystä tapahtuu vähitellen ja pienin askelin tiedostamisen kautta.

Omien tunteiden ja ajatusten tiedostaminen vaatii rauhallista pohdiskelua ja pysähtymistä niiden äärelle. Jos tähän ei ole saanut eväitä jo lapsena omasta kotoa, voi helposti käydä niin, että lisääntyvät arjen vaatimukset aikuisuuden kynnyksellä vievät mennessään ja johtavat vähitellen siihen, että sitä elää elämäänsä ikään kuin laput silmillä, näkemättä omien kenties haitallisten ajatusten tai toiminnan vaikutuksia itseen ja ympäristöön. Sen sijaan jos ihminen oppii pysähtymään, keskittymään sisäänpäin ja etsimään tunteitaan, hän voi tulla tietoisemmaksi niistä. Yhtä lailla sitä voi tulla tietoiseksi myös omista uskomuksistaan ja omasta tavastaan puhua itselle.

Johdonmukaiset rutiinit sekä realistiset ja saavutettavissa olevat tavoitteet auttavat luomaan onnistumisia arjessa, mikä osaltaan edistää myönteistä suhtautumista itseen. Kiitän itseäni onnistumisista, pyrin tietoisesti haastamaan negatiivisia ajatuksiani ja yritän sen sijaan keskittyä positiivisiin asioihin. Yksi käänteentekevistä asioista on ollut se, että olen tietoisesti pyrkinyt ympäröimään itseni myönteisillä ihmisillä, jotka kannustavat eivätkä lannista. Ehkä kaikista tärkein oivallus on kuitenkin ollut se, että kun oma toiminta ja käytös kaikilla elämän osa-alueilla on linjassa oman arvomaailman kanssa, ihmisen on helppoa ja luontevaa hyväksyä itsensä ja elämäntilanteensa sellaisena kuin se on, ja oppia luopumaan rajoittavista uskomuksista.

-Elisa

Edellinen
Edellinen

Rakentajan tarina: Jannan koti Espoossa

Seuraava
Seuraava

Kuinka sisustaa biofiilisellä tyylillä?