Sisäkaton akustointiremontti

Kokemuksia katon akustointiremontista

Meidän isoin raksamoka oli jättää kodin äänimaailma ja akustiikka liian vähälle huomiolle rakennusvaiheessa. Tämä liittyi osittain budjettiin, sillä monien ylitysten myötä meidän budjetti oli sisätyövaiheessa jo kovasti tiukentunut, ja osittain siihen, ettei meillä ollut vielä silloin kovin hyvää tuntemusta erilaisista akustointiratkaisuista. Ne ratkaisut mitä siihen aikaan tuli vastaan oli kaikki jotenkin epämieluisia. Tarjonta on sittemmin monipuolistunut merkittävästi. Tajuttiin jo silloin, että tämä asia tulisi myöhemmin vielä vastaan, mutta ajateltiin että korjataan se sitten jos ja kun se alkaisi kovasti häiritsemään.

Pari vuotta asuttiin aivan sujuvasti uudessa talossa ilman minkäänlaista akustointiratkaisua olohuoneen korkeassa tilassa. Tyhjänä ja ilman kalusteita tila oli aikamoinen kaikukoppi, mutta kun kalusteet tuotiin sisään, niin tilanne helpottui huomattavasti. Silloin tällöin oli hetkiä, jolloin kaikuminen vähän häiritsi, vaikkapa kun meillä oli kavereita kylässä ja tavallista enemmän hälinää. Lopullisesti tilanne eskaloitui nuorimmaisen syntymän myötä, sillä vauvelin parkaisut olohuoneen korkeassa tilassa tuntuivat kerrassaan sydäntä särkeviltä. Oivallettiin, että eipä meillä siihen mennessä ollut kukaan hirveästi korottanut ääntään tai huutanut, joten kaikuminen ei ollut aiheuttanut jokapäiväistä dilemmaa. Mutta kuvittelepa vauvan itku ja kuinka se voimistuu ja monimuotoistuu, kun ääni pomppii kipsilevypintaisen katon ja seinien sekä isojen ikkunoiden ja lasikaiteiden välillä yhä uudelleen ja uudelleen... Aika nopeasti tehtiin päätös siitä, että nyt tämä fiksataan.

Akustointimateriaalin valinta

Mietittiin mitä ominaisuuksia ja millaista ilmettä toivoisimme akustointimateriaalilta. Erilaiset rimakattoratkaisut ovat vahvasti pinnalla juuri nyt, mutta pelättiin että useamman erilaisen materiaalin yhdisteleminen voisi saada tilan näyttämään sekavalta ja kiireiseltä. Meillähän nimittäin oli jo olohuoneen päätyseinässä kivipinnoite ja toivottiin että voitaisiin akustoinnin myötä säilyttää tilan harmoninen ilme. Kartoitettiin myös jos jonkinlaisia akustiikkapaneeleita, mutta niistä oli itselläni aiempi huono kokemus työpaikan toimistosta, jossa kiinteistä akustointipaneeleista alkoi vuosien saatossa muodostua hiukkasia sisäilmaan, heikentäen sen laatua ja aiheuttaen muutamille työkavereille jopa allergisia oireita. Näissä on toki paljon eroja, enkä uskalla lähteä arvuuttelemaan kuinka yleinen tällainen ongelma saattaisi nykyään olla. Meillä oli joka tapauksessa toiveena saada ihan tavallista valkeaa kipsilevykattoa muistuttava pinta, joka sulautuisi tilan arkkitehtuuriin ja tarjoaisi terveellisen sekä miellyttävän äänimaailman. Lopulta vertailimme lähinnä stretch-kattoa ja lumir-pinnoitetta toisiinsa ja pyysimme tarjouksia sekä tutustuimme molempiin tuotteisiin tarkemmin. Monen asian summana päädyimme lopulta Lumiriin. Lumirin akustiikkapinnoite on kotimaiseen biokuituun perustuva patentoitu akustointimateriaali, joka on ekologinen ja suorastaan hiilinegatiivinen. Pinnoitetta saa tilattua missä tahansa sävyssä ja sillä voi pinnoittaa katon lisäksi myös seiniä. Pohdimmekin myös seinien pinnoittamista, mutta Lumirin asiantuntija oli sitä mieltä, että kattojen käsitteleminen riittäisi ja näin päätettiin toimia. Katon kipsilevyjen päälle asennettiin ensin Lumir Wool -lasivillalevyjä ja niiden päälle ruiskutettiin Lumir Comfort -pinnoite. Akustointirempan yhteydessä halusimme vaihtaa myös korkean tilan kattovalaisimet ja ilahduimme kun asia saatiin järjestymään samaan syssyyn.

Remonttievakko ja urakan haasteet

Olimme laskeskelleet, että kattoremontti kestäisi parisen viikkoa ja haluaisimme mieluiten olla itse silloin lasten kanssa muissa maisemissa, joten varasimme lomareissun ja matkustimme ulkomaille. Tämä saattoi olla virhe. Altaalla lekotellessa kun mitään ei kuulunut, arvelimme että työt sujuvat suunnitellusti ja aikataulussa. Pari muuttujaa oli kuitenkin osunut kohdalle vähän epäedullisesti, se selvisi meille kun tehtiin paluuta kotiin…

Remontin toteutti Lumirin aliurakoitsija sekä meidän erikseen tilaama sähköurakoitsija. Osoittautui, että remontissa oli tullut muutamia mutkia matkaan, mikä aiheutti aikataulun venymisen sekä korjaustarpeen uudelle pinnoitteelle. Ongelmat liittyivät ennen kaikkea valaisinten asentamiseen. Työmaalla oli ollut epäselvyyttä ja tietokatkosta toimijoiden välillä, että asennetaanko uudet vai vanhat valaisimet ja millaiset aukot uusille valaisimille tulisi tehdä. Lopulta valaisimet oli asennettu vinoon ja yhteen kohtaan oli tehty epäsiistejä paikkauksia, jotka erottuivat selvästi. Jostain syystä korjauksia ei saatu tehtyä samaan syssyyn, vaan meidän piti sopia uusi ajankohta jolloin telineet tuotiin taas sisään ja hommat saatiin vietyä maaliin.

Parantamisen varaa olisi ollut ainakin viestinnässä asiakkaan suuntaan sekä eri urakoitsijoiden välisessä yhteistoiminnassa, ja tässä tarkoitan lähinnä sähkömiesten ja akustointimiesten välistä vuorovaikutusta. Plussaa olisi ollut sekin, jos virheet olisi korjattu saman tien kun telineet olivat vielä paikallaan.

Kieltämättä välillä kävi mielessä, että jos meidän taloprojekti olisi mennyt samalla lailla kuin tämä kattoremontti, niin olisimme luultavasti täysin traumatisoituneita. Toisaalta oli mielenkiintoista huomata kuinka erilaiselta tuntui noin niin kuin tunnetasolla teettää remonttia omaan kotiin, jossa jo asutaan ja josta on tullut rakas ja tärkeä paikka, kuin edistää raksaa joka ei vielä ole koti. Käsittääksemme myös tekijöille on helpompaa tulla raksalle kuin kotiin, jossa jo asutaan. Pitää suojata ja varoa ihan eri tavalla kuin uudiskohteessa, joka on vielä keskeneräinen ja vailla pintamateriaaleja. Meidän tapauksessa suojaus oli tehty hyvin, sillä vaikka telineitä oli pystytetty haastavaan paikkaan portaikkoon, eivät lasikaiteet olleet siitä millään lailla kärsineet tai naarmuuntuneet.

Haasteiden hetkellä se mikä helpotti tilannetta, oli ehdottomasti se, että urakan toimijat olivat itsekin tietoisia virheistään ja halukkaita sekä kyvykkäitä löytämään ratkaisut niiden korjaamiseksi. Virheitähän sattuu ja rapatessa roiskuu, niistä voidaan aina jotain oppia. Vastuullista on se, että virheet korjataan, ja siitä olemme näille yhteistyökumppaneille kiitollisia.

Remontin jälkeen

Ai että miltä meillä nyt kuulostaa? No todella hyvältä. Heti kotiin palattua, kun tila oli vielä tyhjä ja vailla kalusteita, huomasimme jo ovella sisään astuessa, että tilan äänimaailma on muuttunut täysin. Ei minkäänlaista kaikua. Käsi sydämellä täytyy todeta, että saimme remontin myötä täsmälleen sen mitä lähdimme hakemaankin, eli terveellisen ja miellyttävän äänimaailman kotiin. Pinnoite on kaunis ja eleetön. Takan piipun ympärillä katossa aiemmin olleet listat poistettiin ja tila on siinäkin mielessä entistä siistimpi. Plussana tähän päälle, uudet valaisimet ovat meille tosi mieluisat, joten tila on siinäkin mielessä entistä ihanampi. Alla on vertailun vuoksi muutamia aamuyön hämärässä (kiireessä ennen remonttievakkoon lähtöä) otettuja kuvia, joissa näkyy katto vanhojen valaisimien kera ennen remonttia.

Vaikka remonttikokemus ei ollutkaan paras mahdollinen, sen sijaan on todettava, että tämän akustointimateriaalin käyttökokemus on todellakin paras mahdollinen, joten lämmin suositus Lumir -tuotteille, jos kodissasi on kaikua. Tämän pitäisi tulla vakiona kaikkiin uudiskohteisiin! Hintaa tälle projektille kertyi kaikkinensa vajaa 9 tonnia, ja se oli joka pennin arvoinen.

Edellinen
Edellinen

Lasiterassin syksy

Seuraava
Seuraava

Vinkit lentomatkustamiseen vauvan kanssa