Millainen on tulevaisuuden koti?

Ihmisen tarve luontoyhteyteen

Oletko kuullut biofiilisestä tilasuunnittelusta? Törmäsin termiin kuunnellessani taannoin erästä webinaaria. Biofilia tarkoittaa rakkautta luontoon ja bilfiiliseella suunnittelulla tarkoitetaan luonnon aikaansaaman hyvinvoinnin tuomista osaksi kodin tiloja.

Kaupungistumiskehityksen kiihtyessä etsitään vastauksia paitsi siihen, kuinka pysäyttää luonnon saastuminen ja säilyttää sen monimuotoisuus, mutta myös siihen kuinka parantaa ihmisen yhteyttä luontoon rakennetussa ympäristössä. Eli kuinka tuoda ihmisen hyvinvointia edistävä kokemus luonnosta osaksi nykyaikaista rakentamista ja sisustus-, maisema- sekä kaupunkisuunnittelua, ja osaksi kasvavia urbaaneja yhteisöjämme? Nykyihminen viettää yhä enemmän aikaa sisätiloissa, mutta ihmisen luontainen tarve olla yhteydessä luontoon ei ole kadonnut mihinkään.

Eri tieteenaloilla on onnistuttu kokoamaan huomattava määrä tutkimustietoa siitä, kuinka säännölliset luontokokemukset muodostavat yhden perustan ihmisen onnellisuudelle ja kuinka hyvä ilmanlaatu ja ergonominen sisustus tukevat ihmisen fyysistä hyvinvointia, ja kuinka vaikkapa esteetön luontonäkymä alentaa verenpainetta ja sykettä, ja vaikuttaa parantavasti. (Lisätietoja mm. täällä, täällä ja täällä). 

Ravintoympyrä -> Luontoympyrä

On sanottu, että säännöllinen yhteys luontoon on ihmisen hyvinvoinnille yhtä oleellista kuin riittävä ja terveellinen ravinto. Toisin sanoin, niin kuin ravintoympyrässä määritellään ihmisen terveyttä edistävä ateriarytmi ja ruokamäärä, ihan yhtä lailla meidän tulisi ottaa käyttöön ”luontoympyrä”, jossa osoitetaan nykyihmisen elämänrytmiä optimaalisesti tukeva päivittäisten luontokokemusten tarve. Löytyisikö luontoympyrästä vastaus tämän ajan lisääntyviin tarpeisiin koskien henkistä hyvinvointia?

Millainen on tulevaisuuden koti?

Paljon on puhuttu tulevaisuuden kotien älyratkaisuista, automatiikasta, energiatehokkuudesta ja jopa energiaomavaraisuudesta, mikä on hienoa ja tärkeää. Ehkä tilaa olisi keskustella myös siitä, kuinka tulevaisuuden kodeissa toteutuu kestävän kehityksen ja ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin yhdistäminen toisiinsa? 

Meidän talon suunnittelu- ja raksavaiheessa ei käytetty biofiilistä suunnittelua muutoin kuin oman intuition tasolla. Päinvastoin, koko termi on meille ihan uusi tuttavuus. Kaipaus suoraan yhteyteen luonnon kanssa oli kuitenkin lähtökohtana tonttivalinnalle ja halusimme että luontomaisema myös näkyisi sisälle. Vasta nyt kun olemme jo asuneet täällä pidempään, olemme aidosti panneet merkille niitä hyötyjä mitä suorasta luontoyhteydestä on meille ollut nimenomaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Jos tutkimustiedonkin valossa voidaan osoittaa, että hyvin suunniteltu tila ja sisustus voi estää erilaisia terveydellisiä ongelmia niin fyysisellä kuin henkiselläkin puolella, kannattaa tämä asia ehdottomasti huomioida omassa taloprojektissa tai remontissa.

Biofiilisessä tilasuunnittelussa pyritään tuomaan luonto lähelle ihmistä ja vaikuttamaan tähän kolmesta eri tulokulmasta

  • luonto tilassa (nature in the space): suora yhteys luonnon ja tilan käyttäjien välillä, kuten näkymä ikkunasta, vuodenaikojen ja luonnon rytmien aistiminen valon kautta, tilan täyttäminen viherkasveilla.

  • luontoanalogiat (natural analogies): luonnosta muistuttavat ja luonnolliset materiaalit, värit, tekstuurit ja kuviot.

  • tilan luonne (nature of the space): luontoelementeillä voidaan luoda erilaisia tunnelmia tilaan, esim. maanläheisillä sävyillä saadaan aikaan rauhoittava ja rentouttava tunnelma.

Täältä löytyy lisää tietoa siitä, mitä konkreettista hyötyä biofiilisella tilasuunnittelulla voidaan saada ihmisen hyvinvoinnin, luovuuden, tuottavuuden ja terveyden kannalta.

Edellinen
Edellinen

Joulunajan kattausidea ja kotimainen keramiikka

Seuraava
Seuraava

8 kysymystä ja vastausta kodin tiloista