Kuinka luoda toimiva makuuhuone?

kuinka luoda toimiva ja viihtyisä makuuhuone

Sanottakoon ihan ensin, että jokaisella meistä on tietysti omanlaiset tarpeet ja haasteet makuuhuoneen suunnitteluun, sisustamiseen ja toimintoihin liittyen. Jokaisella on myös omanlaisensa sisustusmaku ja käsitys siitä mikä on toimiva makuuhuone. Kerromme tässä meidän kohtaamista haasteista ja jaamme vinkkejä kuinka taklata niitä jo rakennusvaiheessa ja myöhemmin sisustusratkaisuilla.

Makuuhuoneen sisustushaasteet

  • Erilaiset unenlahjat: Toinen meistä nukahtaa heti ja nukkuu pääsääntöisesti hyvin, kun taas toisella on nukahtamisongelmia, herkkäunisuutta ja yöllistä heräilyä. Meillä on paljon kokemusta siitä, millaista on sovittaa kahden erilaisen nukkujan tarpeita yhteen siten että molemmat voivat hyvin ja jaksavat arjessa.

  • Aikatauluerot: Meillä on työn takia toisinaan erilainen vuorokausirytmi, vaikkakin matkatyöt ovat viime aikoina olleet aikalailla tauolla. Normitilanteessa toisella saattaa olla tarve mennä nukkumaan kun toinen herää.

  • Terveydelliset asiat: selkäkipu heikentää unen laatua ajoittain meillä molemmilla. On kokeiltu monenlaisia patjoja ja sänkyjä futonista geelipatjaan, ilman että lopullista ratkaisua on vielä löytynyt nukkumisen välineurheilua harrastamalla.

makuuhuoneen tuoli
makuuhuoneen peili

Makuuhuoneen sisustusratkaisuja (rakennusvaiheessa huomioitavia asioita)

  • Tilan käyttötarkoituksen määrittely: Eri ihmisillä voi olla erilaisia toimintoja, joita halutaan makuuhuoneessa tehdä. Joillain makuuhuone saattaa palvella myös työtilana, ja se on hyvä huomioida kalustevalinnoissa ja tilasuunnittelussa. Jotkut taas haluavat makuuhuoneeseen myös lukunurkkauksen. Meillä makuuhuone haluttiin pyhittää ihan pelkästään nukkumista varten, ettei kävisi niin että toinen haluaa tehdä siellä töitä samaan aikaan kun toisella on tarve nukkua. Meillä sängyn paikka on aika lailla keskellä huonetta, sen ympärillä on yöpöydät ja jalkopäädyssä rahit joiden päälle voi viskata päiväpeitteet ja ylimääräiset tyynyt yöksi.

  • Sisäilma/tuuletus/ilmastointi: Tähän satsasimme jo rakennusvaiheessa, koska meidän perheessä hyvä uni edellyttää usein viileää sisälämpötilaa. Meillä on käytössä koneellinen ilmanvaihto lämmön talteenotolla sekä maaviileä. Makuuhuoneesta on käynti terassille ja erillinen tuuletusikkuna, joten luukkuja saa halutessaan avattua raittiiseen ulkoilmaan. Meillä on myös makuuhuoneissa ilmalämpöpumput, jotka turvaavat raikkaan sisäilman ja viilennyksen kesähelteilläkin. Myös ilmankostuttimia ja diffuusereita on kokeiltu ja hyviksi havaittu varsinkin talvisin.

  • Valo ja varjo: Makuuhuoneessa kannattaa huomioida valon suunta, jos huonetta ei saa kokonaan pimennettyä. Pimennysverhot olivat meille ehdoton edellytys, koska toinen tekee matkatyötä ja saattaa tarvita unta silloin kun muut ovat hereillä. Pimennyksen ohella valaistukseen kannattaa satsata makkarissa. Toimiva ratkaisu voi olla usean valaisimen yhdistelmä tai muu tunnelmanvaihdon mahdollisuus. Meillä on katossa himmennettävät alasvalot, nurkkaan sijoitettu epäsuoraa valonlähde (led-nauha) sekä lukuvalona irrallinen pöytälamppu. Lisäksi viereisessä vaatehuoneessa on omat valaisimet. Luonnonvaloa meidän makkariin tulee hyvin, joten käytännössä valaisimia ei tarvita paitsi silloin kun pimennysverhot on laskettu ikkunoiden eteen.

Makuuhuoneen sisustusratkaisuja (sisustusvaiheessa huomioitavia asioita)

  • Värimaailma: valitsimme makuuhuoneen sävyt ja tunnelman rentoutumista varten. Luonnolliset materiaalit ja sävyt sopivat makuuhuoneeseen hyvin. Halusimme poistaa huoneen tunnelmasta kaikki ylimääräiset aistiärsykkeet, joten meidän makkarissa ei ole mitään värikästä vaan kaikki on maanläheistä ja neutraalia. Jos mieli muuttuu, niin värikkäillä lakanoilla voi vaihtaa tunnelmaa halutessa helposti. Utuisen rauhallinen tunnelma oli kuitenkin se mitä kaivattiin meidän unen ja rentoutuksen valtakuntaan. Toistaiseksi se on toiminut hyvin.

  • Sänky: sängyn valinta voi olla hyvinkin ratkaisevaa riittävän levon ja terveyden kannalta, joten se kannattaa tehdä huolellisesti. Selkä kiittää ja unen laatu paranee kun sänky on tasokas. Myös sängyn leveys on oleellinen, varsinkin jos perheessä on lapsia jotka saattavat joskus könytä viereen. Kaikki nukkuvat paremmin kun tilaa on jokaiselle nukkujalle tarpeeksi eikä tarvitse herätä aina kun toinen kääntää kylkeä. Sijoitimme vuoteen siten että pääty on seinää vasten. Halusimme jättää vuoteen muille sivuille ja jalkopäätyyn riittävästi tilaaa, jotta vuoteen käyttö ja petaaminen sujuu arjessa helposti. Haaveena ehkä tulevaisuudessa on hankkia moottoroitu sänky, mutta toistaiseksi ollaan pärjätty karvahattumallilla.

  • Minimalismi/Järjestys: meille helpoin tapa ylläpitää siisteyttä ja rauhallista ilmettä makuuhuoneessa on piilottaa kaikki ylimääräiset tavarat ovien taakse. Kun on aika sulkea simmut, on hyvä jos ympärillä on siistiä ja eikä näkökenttään osu mitään häiritsevää, mikä veisi huomion pois rentoutumisesta. 

Jos ruudun siltä puolelta löytyy muitakin huonounisia, niin voisimme jakaa erikseen meidän vinkit hyvään uneen, vaikkei sen saaminen olekaan aina itsestään selvää.

makuuhuoneen biofiiliset sisustuselementit
makuuhuoneen yksityiskohdat
Edellinen
Edellinen

Kuinka luoda wabi sabi henkinen koti?

Seuraava
Seuraava

Toimivia ratkaisuja kotiin: Moottoroidut kaihtimet